Известие

Collapse
No announcement yet.

Потропва мотора нещо....

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Колеги реших се да разглобявам.Дайте идеи от къде да ги търся тези така наречени "парички","пулове" и т.н.?Също така всякаква информация относно ремонта ще ми бъде полезна.Всички видове чертежи с информация колко трябва да са хлабините , колко трябва максимално да са износени валовете и т.н. ще ми е от полза.

До момента преди 500 км. :
    Разпределителен вал смукателни клапани: 1 - 0,35мм , 2 - 0,39мм , 3 - 0,37мм , 4 - 0,34мм
    Разпределителен вал изпускателни клапани: 1 - 0,49мм , 2 - 0,41мм , 3 - 0,45мм , 4 - 0,50мм.

Както се вижда хлабините между валовети и пуловете си е станала серизна и докато все още не си е заминал някой вал може да се спаси положението и то с доста по малко средства отколкото след време.

Друг въпрос който ми е интересен е от къде се смазват валовете?Под тези "шапки" са "паричките" а под "шапките" трябва ли да има масло под налягане както примерно пи хидравличните повдигачи?Има ли някаква маслена магистрала която да кара масло там?
    Lancia Lybra 1.9 JTD 105

Comment

По този въпрос, който ти е интересен са снимките ...
      През петите на валовете и средния отвор за соленоида качва\той си е само за него\, а задните 2 дупки са за дренажните канали, които се виждат на последната снимка. Отделно, че и празните разстояния м/у клапаните и петите са доста вкопани \ "маслени вани" - май се казват\ за валовете, т.е. там масло има винаги, за да не им се ебава майката, докато подкачи магистралата при палене.
      Attached Files
      75 2.5 QV 08.86 г. - Ех...
      155 1.7 07.93 г. - Сиромашки тунинг + JR filter + ниска - замина за скрап...
      FIAT Tipo 1.6 12.93 г. 835С1.000 - вече 2.0 TS 8V Turbo с екстрите от горната...
      Мненията са като задниците - всеки си има!

Comment

Тъй... нова информация:Пулове за регулиране по магазините има днес минах през Александър Ауто и намерих на 4.50 лв./бр.
        Отворих и аутодата да видя колко трябва да е луфта (clearance) и го дават 0,40-0,45 COLD за смукателните и 0,45-0,50 COLD за изпускателните.Миналата седмица като ги мерих даже и тук съм писал че съм в нормите.Това което прочитам в аутодата не е ли максимално допустимия луфт?Т.е. колко трябва да го направя за да е добре?
        Lancia Lybra 1.9 JTD 105

Comment

Направи ги, колкото ги дават. Аз бих ги регулирал на долната граница, пък нека да обичат по-големи хлабини... Като гледам, какво си измерил на смукателните, си мисля, че някой се е правил на майстор, защото логично погледнато с времето хлабината може да се увеличава|от съответните фактори - износване гърбиците на вала, нагар, подбиване на чашките и т.н.|, а не да намалява\поне аз не се сещам за условие при работата на мотора, което да я придизвика - може би омеквене на пружините, ама не знам, колко стотин хил. км им трябват, за да се случи\. Хлабината намалява единствено след напасване на клапаните\и подобни интервенции\, та е възможно, ако е пипана, да са оставени старите пулове \, ама такава майстория е без коментар, а и трябва голям късмет, близък до чудо, за да запали после мотора с притворени(незатварящи) клапани\. Всичко това при условие, че хлабините в аутодата са точни\предполагам, че е така\ и не си ги мерил на топъл мотор.
          Last edited by TRENDi; d.m.y г., 14:03.
          FIAT Tipo 1.6 12.93 г. 835С1.000 - вече 2.0 TS 8V Turbo с екстрите от горната...

Comment

Не съм ги мерил на топъл мотор.
            http://www.international-auto.com/fi...clearances.cfm
            Тук има информация която е точно като аутодата.Смукателни 0.40 , изпускателни 0,45 обаче забелязвам че на линка има някои от клапаните в + други в - т.е. явно е възможно да има такива разминавания.

До ден - два започвам и ги правя на такова което е дадено по книга.

Един леееееееекичък проблем ми представлява свалянето на веригата или по точно как да не свалям или още по точно - как да я отпусна без да е нужно после да търся белязки и т.н. но това ще се разбере в последствие.Благодарско на отзовалите се ако не си забравя фотото мога да щракна някоя снимка.
            Lancia Lybra 1.9 JTD 105

Comment

обаче забелязвам че на линка има някои от клапаните в + други в - т.е. явно е възможно да има такива разминавания.
              Това е нещо като пример: Коректното трябва да е едиколко си, а е измерено толкова. Пулчето е толкова, значи - или + и се получава необходимото пулче, което трябва да се сложи за да имаме точна хлабина.

Comment

Оказа се че всичко е топ и по добре е да не се пипа за момента.Колкото хора я гледаха и слушаха казват едно и също - нормално.Само дето в събота водната помпа спатъхна.Голям резил....Добре че имам изведен ключ за принудително пускане на вентилатора на 2-ра степен което спаси положението.
                Lancia Lybra 1.9 JTD 105

Comment

Всичко хубаво колеги ама с какво масло трябва да карам?10В40 или 20В50?
                  Lancia Lybra 1.9 JTD 105

Comment

Първоначално публикувано от Наско Покажи съобщение
                    Всичко хубаво колеги ама с какво масло трябва да карам?10В40 или 20В50?
                    10W40 - избора за марка вече е лично твой.
                    Аз съм карал и с 15w50 /по-гъсто/и колата се държеше доста добре,нямаше никакви проблеми.
                    ALFA ROMEO 155 1.8TS MY95 SPORT -The Legend - бивша

Renault Megane II Grand Tour-2004г

Comment

С 20W50 само в Африка и на къси разтояния )))...защото колкото и да е гъсто като загрее става на вода...

---------- Post added at 13:50 ---------- Previous post was at 13:48 ----------

Първоначално публикувано от Бобби Покажи съобщение
                      С 20W50 само в Африка и на къси разтояния )))...защото колкото и да е гъсто като загрее става на вода...
                      ...хубавите масла започват 0W.....но са и скъпички
                      По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
                      https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

Comment

0W Колега добре ама нали се сещаш с луфт 0,5мм на изпускателен вал за каква ария на тропането ще става въпрос?Не сме с хидравлични повдигачи за да си правим тестове.

Питах за 20W50 понеже за топъл климат на 1.8 верижняк аутодатата го показва като масло точно за този мотор.Сега когато навън е 30 градуса и нагоре можем да говорим за топъл климат?

Когато я запаля няма никакви вибрации , шумове или тропане.След като маслото загрее се чуват.Колеги които я чуха казаха че било нормално и не е сериозно че да се прави ремонт все още.Маслото с което карам в момента е 10W40 Liqui Moly MoS2.
                        Lancia Lybra 1.9 JTD 105

Comment

Първоначално публикувано от Наско Покажи съобщение
                          0W Колега добре ама нали се сещаш с луфт 0,5мм на изпускателен вал за каква ария на тропането ще става въпрос?Не сме с хидравлични повдигачи за да си правим тестове.

Питах за 20W50 понеже за топъл климат на 1.8 верижняк аутодатата го показва като масло точно за този мотор.Сега когато навън е 30 градуса и нагоре можем да говорим за топъл климат?

Когато я запаля няма никакви вибрации , шумове или тропане.След като маслото загрее се чуват.Колеги които я чуха казаха че било нормално и не е сериозно че да се прави ремонт все още.Маслото с което карам в момента е 10W40 Liqui Moly MoS2.
                          Не ме разбра......точно в жегата това масло става на вода...то е за бавнооборотни машини(пътностройтелни, валяци, багери и някой по стар камион)....
                          Става и за Москвич))
                          Има спецове в форума с маслата те да вземат думата, аз съм лайк..
                          п.п. В момента карам с 0W40 и тропането на клапаните на 18 годишната ми баба е същото като 10W40....други масла не съм слагал за първи път и слагам пълна синтетика и съм доволен от факта, че при повече ръчкане в жегата....качва по бавно и по ниско температурата на маслото, от което смятам, че то си запазва повече качествата.....
                          Last edited by Бобби; d.m.y г., 20:37.
                          По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
                          https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

Comment

Колега не искам да те обидя обаче с това масло което караш направо си подготвил колата за зимата.0W40 е масло за студен климат/сезон с което даже не е излязла от завода колата.С 0W40 можеш да караш когато навън е от -25 градуса.0W-40 значи 0 градуса по фаренхайт а W-значи зима.Не държа някой да ме оборва дали съм прав.На нашите мотори им дават 10W-40 за зимно време и 20W-50 за лятно.Нямаме хидравлични повигачи за да се притесняваме от ниско или недостатъчно налягане.Отделно по API спецификации не е нужно да взимаме масло с SH или SJ спецификации понже когато са били произведени моторите ни тези спецификации въобще ги е нямало (SH - след 1994 г. а SJ - след 2001 г.).Като казвам че не е нужно не значи че не може.Пак казвам , колеги сме нека си помагаме , не да се обиждаме!Със здраве, безпроблемни километри и приятно гледане на мача!
                            Lancia Lybra 1.9 JTD 105

Comment

Working...
                            X